За първи път от 3000 г. тасманийски дяволи отново са в дивата природа на континентална Австралия. Природозащитни групи пуснаха 26 от бозайниците в резерват в Барингтън Топс, северно от Сидни, съобщава БиБиСи.

Смята се, че кучетата динго са помогнали за унищожаването им на континента. Все още има дяволи на остров Тасмания, но броят им е намалял през последните две десетилетия. Тасманийският дявол, класифициран като застрашен, получава името си заради силния си писък и е известен с това, че се бори за достъп до трупове на животни със силата на можещи да строшат кост с челюсти.

Експертите по животни коментират, че не представляват заплаха за хората или земеделието.

Природозащитната група Aussie Ark работи с други групи, за да пусне тасманийските дяволи в оградения резерват от 1000 акра. Животните са поставени там, за да им се помогне да запазят високи шансове за оцеляване. Не им се предоставя допълнително храна, вода или подслон. Първата група от 15 е освободена през март, а след като животните показват признаци на процъфтяване в околната среда, още 11 са освободени през септември.

Избрани са млади, здрави тасманийски дяволи с надеждата, че ще бъдат готови за размножителния сезон, който трябва да започне през февруари.

"Те са свободни. Те са там", коментира Тим Фокнър, президент на Aussie Ark, пред National Geographic. "Имаме някои основни начини да ги държим под око. Но по същество сега е ред на дяволите да правят това, което правят." Още 40 трябва да бъдат пуснати през следващите две години.

С течение на времето Aussie Ark се надява да пусне някои тасманийски дяволи в неоградени райони. Смята се, че в дивата природа в Тасмания има по-малко от 25 000 дяволи. През 90-те години на миналия има около 150 000, но популацията на животните е засегната от смъртоносен рак на устата, който драстично намали броя.

Тасманийският дявол не е първото животно, което е въведено отново в дивата природа. През 90-те години на миналия век вълци бяха въведени отново в Националния парк Йелоустоун в САЩ, след като бяха преследвани за да бъдат ликвидиране. До 1996 г. в парка бяха въведени 31 вълка. През 2019 г. бе установено, че сега там има 61 вълка в осем глутници.

Във Великобритания природозащитниците са участвали в петгодишен опит за повторно въвеждане на бобрите. По време на процеса, приключил по-рано тази година, две семейства бобри се размножават на река Отър в Девън. Животните са ловувани до изчезването им преди около 400 години.