За първи път в историята си Великобритания има толкова много милиардери. Това става ясно от публикувания от "Сънди таймс" списък с най-богатите хора в страната, съобщава "Скай нюз".

Най-богатите 1000 души и семействата им притежават общо 658 милиарда британски лири, което с 14% повече от 2016 година, когато са отчетени 575 милиарда лири.

Най-заможните в Обединеното кралство са Сри и Гупи Хиндуджа с 16,2 милиарда лири.

Братята, на възраст 81 и 77 г., са сред 134 милиардера в списъка. Те са натрупали богатството си с инвестиции в промишлеността, включително в сектори като добив на нефт и газ, IT, енергетика, медии, банково дело, жилищно строителство и други.

Роденият в Украйна американски бизнесмен Лев Блаватник е втори в списъка с 15,9 милиарда лири. Той е собственик на империята Warner Music Group.

Миналата година на първо място бяха братята Дейвид и Саймън Рубен, които се свлякоха до третата позиция. Тяхното състояние се оценява на 14 милиарда лири.

В петицата влизат още индийският предприемач Лакшми Нивас Митал с 13,2 милиарда лири и Алишер Усманов със състояние 11,8 милиарда лири.