Споразумение между консерваторите и Зелените в Австрия за формиране на коалиционно правителство включва забрана за носене на хиджаб (забрадка) в училище до 14-годишна възраст и превантивно задържане на потенциално опасни имигранти, съобщават местни медии, цитирани от "Ройтерс".

В Австрия договориха коалиционен кабинет
Обновена

В Австрия договориха коалиционен кабинет

Себастиан Курц се коалира със Зелените

Мерките са част от описваната от консервативния лидер Себастиан Курц твърда позиция срещу нелегалната имиграция и "политическия ислям".

Курц и лидерът на Зелените Вернер Коглер съобщиха в сряда, че са постигнали споразумение. Себастиан Курц отново ще стане канцлер, а Зелените за първи път ще влязат във властта. Те обявиха, че споразумението включва силни мерки по основните теми на консерваторите и ще " екологизира данъчната система".

Двете партии ще публикуват детайли от сделката им в 16,00 часа местно време днес.

Зелените на път за първи път да влязат в правителството на Австрия

Зелените на път за първи път да влязат в правителството на Австрия

Партията на Курц и Зелените са големите победители на изборите през септември

Според вестник Die Presse и телевизия ORF споразумението предвижда забрана за носене на хиджаб в училище до 14-годишна възраст, като възрастта е увеличена от 10 г. Също включва възраждане на спорен план за превантивно задържане на потенциално опасни лица, дори и ако не са извършили престъпление, което беше предложено от коалиционното правителство на Курц с краннодесните след фатално нападение на бежанец, извършено през февруари 2019 г.

"Много тюркоазно и малко зелено", излезе със заглавие таблоидът Kronen Zeitung, като има предвид цветовете на двете партии. Вестникът отбелязва, че планът за превантивно задържане е насочен срещу бежанците.

Ако бъде потвърден, подобни мерки трудно ще бъдат преглътнати от много поддръжници на Зелените. Коалиционната сделка все още трябва да бъде одобрена от Федералния съвет на Зелените в събота.

Временният канцлер на Австрия настоява за коалиционно споразумение до януари

Временният канцлер на Австрия настоява за коалиционно споразумение до януари

Канцлерът Бригите Бирлайн води временно правителство след разпадането на дясното правителство

Малцина очакват Федералният съвет да блокира сделката. Имиграцията и сигурността вероятно ще бъдат източник на търкания в коалицията.

Докато Курц и партията му се концентрират предимно върху имиграцията, Зелените призовават за фискални промени, които да засегнат продукти и услуги с голям въглероден отпечатък.

Die Presse пише, че въглеродните емисии ще станат по-скъпи, но няма да има въглероден данък. Таблоидът Oesterreich отбелязва, че това обаче ще стане плавно.

Таксите за полетите в Австрия, които са от 3,50 евро до 17,50 евро за пътник, като ще зависи от разстоянието на полета, ще бъдат променени, информира агенция APA. Ще се увеличи тол таксата за най-замърсяващите автомобили.