Китайската обществена медия съобщи, че в още един град в провинция Хубей е наложена забрана на жителите да напускат домовете си. В Сяоган, население с 4,8 милиона души, хората, които нарушат заповедта ще бъдат задържани "максимум за 10 дни", пише "Гардиън".

Заразените с коронавируса в Китай вече са 70 548

Заразените с коронавируса в Китай вече са 70 548

Починалите са 1770, а 10 844 са излекувани...

"Глобал таймс" пояснява, че властите забраняват на жителите на града да напускат домовете си, а на хората в селата им е забранено да се разхождат, да посещават съседи и да се събират. Тези, които участват в превенцията и контрол на епидемията, трябва да пътуват в съответствие с посочените от властите маршрути и време. Нарушителите ще бъдат задържани за не повече от 10 дни.

Спрени са от движение всички превозни средства, включително електрически велосипеди и обикновени колела. Само автомобили със специален режим, такива като линейки, пожарни коли и автомобили, които транспортират най-важните продукти, няма да бъдат засегнати от забраната.

Китайски учени: Коронавирусът е изпуснат от лаборатория

Китайски учени: Коронавирусът е изпуснат от лаборатория

В лаборатория на 280 м от пазара в Ухан са изследвани прилепи...

Всички други автомобили без разрешение ще бъдат спирани от пътна полиция, а шофьорите ще бъдат задържани за 10 дни, а също така ще бъдат глобявани с 500 юана, ако нарушат нареждането. Тези, които не спазват правилата, може да останат без шофьорска книжка.

"Глобал таймс" допълва, че аптеките, супермаркетите, хотелите и пазарите ще останат отворени, но трябва да има "стриктен контрол на движението на хора" и ще се измерва температурата на потребителите.

"Патрулни екипи" ще следят движението.

Сяоган е вторият най-засегнат град в Хубей след Ухан, където са потвърдени 3 279 случая на коронавирус и 70 починали. Градът се намира на около 70 километра от Ухан.

Коронавирус: Китай обявява спад на новите заразени в трети пореден ден

Коронавирус: Китай обявява спад на новите заразени в трети пореден ден

В провинция Хубей беше забранено използването на лични автомобили

По информация на АФП 75 души са заболели в Сингапур; 59 в Япония (включително един смъртен случай), отделно 335 са под карантина на круизния кораб Diamond Princess; 57 души са заболели в Хонконг (един смъртен случай); 34 в Тайланд; 30 в Южна Корея; 22 в Малайзия; 20 в Тайван (един смъртен случай); 16 във Виетнам; 15 в Австралия; 10 в Макао; 3 в Индия; 3 във Филипините (един починал); по един в Непал, Шри Ланка и Камбоджа; 15 в САЩ; 8 в Канада; 16 в Германия; 12 във Франция (един смъртен случай); 9 във Великобритания; 3 в Италия; по 2 в Русия и Испания; по един във Финландия, Швеция и Белгия; 9 в ОАЕ и един в Египет.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че от евакуираните 300 американски граждани със самолет от кораба Diamond Princess в Япония 14 са с коронавирус. Те са качени на самолета, но са изолирани от останалите.

Общо 70 548 са заболелите от коронавирус в Китай, като в понеделник има 2048 нови случая. Починалите се увеличиха със 105 до 1770 в Китай. В Хубей има 1933 нови случая и 100 починали.