Кола, натоварена с 500 кг експлозиви, автомати „Калашников” и боеприпаси са открити от жандармеристи в югоизточната провинция Диарбекир. Това съобщава „Хюриет”, позовавайки се на информация от кабинета на губернатора.

Експлозивите са намерени късно снощи, два дни след като кола бомба се взриви във военен конвой в столицата Анкара. При атентата бяха убити 28 души.

Автомобилът е забелязан пред контролен пункт в град Диджле.

„Колата започна да намалява на около 200 метра преди пропускателния пункт и двама мъже излязоха и откриха огън по патрулиращите офицери”, се казва в съобщението. Силите за сигурност отговорили на огъня, а двамата заподозрени избягали в близката гора.

Докато двамата мъже успели да избягат, два други автомобила, за които се предполага, че са следвали колата-бомба била задържана и двама други мъже – арестувани.

Полицията открила импровизирано взривно устройство в изоставения автомобил. Бомбата след това била изпратена на друго място и по-нататъшни проверки установили, че колата превозвала 500 килограма експлозиви, направени от комбинация от амониев нитрат, дизелово гориво и алуминиев прах.

Взривното устройство било взривено безопасно.

Автомат „Калашников”, пушка, 28 патрона и 3 платки за приготвяне на самоделни взривни устройства били сред оръжията, които са открити в автомобила.