Двама протестиращи са загинали по време на масови продемократични протести в Перу. Това са първите жертви на провеждащите се близо седмица демонстрации след спорното сваляне от власт на президента Мартин Вискара. Гражданите на латиноамериканската страна възприемат действията на парламента като преврат, пише "Гардиън".

Снимка 505461

Източник: ЕПА

Протестиращите поискаха оставката на Мануел Мерино, бившият председател на Конгреса, който встъпи в длъжност като временно изпълняващ длъжността държавен глава на страната.

Десетки хиляди изпълниха улиците на Лима и други десетки градове в страната.

Хорхе Аморос, управител на болница "Гуилермо Алменара" в Лима, потвърди, че един човек е загинал, след като е бил застрелян от близко разстояние с полицейско огнестрелно оръжие.

Още един човек е загинал от огнестрелно оръжие.

Снимка 505460

Източник: ЕПА

Полицията задържа най-малко 30 протестиращи в събота. Има информация за репресии на предимно мирните демонстранти. Здравното министерство съобщи, че повече от 30 души са пострадали.

Снимки от масовите протести в събота показват танкове, стотици служители за борба с безредиците и облаци от сълзотворен газ, използван срещу протестиращи, както и прелитащи хеликоптери над столицата.

Снимка 505459

Източник: ЕПА

След появилата се новина за първи смъртен случай, веднага бяха организирани спонтанни протести и скандиране "Мерино вън". Внезапното поемане на властта от Мерино, малко познат политик със съмнително минало, предизвика широко недоволство в перуанската столица, предизвиквайки най-големите демонстрации от повече от десетилетие.