Американската компания "Туитър", изразявайки загриженост относно ограниченията за работа в Русия, забравя, че самата тя блокира мненията, които не харесва. Това написа в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на страницата си във Facebook. "Това същият "Туитър" ли е, който преди няколко месеца блокира вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп или друг? Компанията изразява загриженост относно това, което прави самата тя ", отбеляза Захарова.

Припомняме, че Русия съобщи, че планира да забави интернет скоростта при опитите на потребителите да получат достъп до "Туитър" в страната, тъй като социалната медия не е премахнала "незаконно съдържание". През последните месеци Москва засили натиска върху американските социални мрежи "Туитър" и "Фейсбук", след като не изтриха призиви руснаците да участват в антиправителствени демонстрации.

От Роскомнадзор обявиха в съобщение, че решението им за ограничаване на достъпа до услугите на "Туитър" е с цел "защита на руските граждани" и принуждаване на кампанията да спазва руското законодателство.

Русия инцидентно спря сайтовете на Кремъл и агенции при блокирането на "Туитър"

Русия инцидентно спря сайтовете на Кремъл и агенции при блокирането на "Туитър"

Русия призна, че проблемът е вътрешен

От федералната агенция поясниха, че ограничаването на достъпа ще започне от днес и включва "забавяне на скоростта на услугата" при всички мобилни потребители и при 50% от десктоп потребителите. Службата отбелязва още, че от 2017 г. е изпратила на "Туитър" над 28 000 молби за изтриване на линкове с детска порнография, информация за употреба на наркотици и призиви непълнолетни да се самоубиват.

Роскомнадзор предупреди, че ако "Туитър" пренебрегне руското законодателство, ще последват още по-големи ограничения, включително и пълна забрана в страната.

Руските власти през последните години затегнаха контрола върху интернет в името на борбата с екстремизма, тероризма и защита на непълнолетните. През 2019 г. бе прокаран закон за разработване на "суверенен интернет", който има за цел да изолира Русия от световната уеб мрежа. Русия вече забрани няколко страници, които отказват да си сътрудничат с властите, такива като видеоплатформата Dailymotion и професионалната мрежа LinkedIn.

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Москва засили натиска върху американските социални мрежи "Туитър" и "Фейсбук"

Русия инцидентно спря официалната страница на Кремъл и други правителствени агенции при ограничаване на достъпа до "Туитър".