Олаф Шолц наследи Ангела Меркел като германски канцлер преди близо два месеца, но Западът все още чака той да постави своя печат върху най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg. 

Шолц е под нарастващ натиск да заеме позиция срещу Русия по отношение на нейното военно натрупване близо до Украйна, както и изправен пред вътрешни трудности, включително разразилата се епидемия от коронавирус и критики към плановете си за разходи.

Той има възможност да отговори на критиците, когато тръгва за първото си пътуване до Вашингтон като канцлер в неделя. Срещата му с президента Джо Байдън в Белия дом в понеделник поставя началото на период на по-интензивна международна дейност.

Степента на натиск към Шолц стана ясна в сряда, когато вестник Sueddeutsche Zeitung написа заглавие "Къде е Шолц?",  това постави под въпрос ангажираността на канцлера с напрежението около натрупването на военни сили на Русия на границата с Украйна. Москва многократно отрича планове за нахлуване в Украйна.

Същата вечер той се оказа в интервю с националния телевизионен оператор ZDF. Подтикнат да отговори на коментарите на бившия канцлер Герхард Шрьодер - социалдемократ като Шолц, който сега работи като лобист за руската индустрия - обвинявайки Украйна в "дрънкане на оръжия", тихият 63-годишен мъж каза: "Има само един канцлер и това съм аз".

Това, което Шолц не направи, бе да изложи ясен план как да се реагира на кризата. Вместо това той повтори обичайните си точки, а именно, че всички варианти за налагане на ответни санкции срещу Русия са на масата, но доставката на оръжия, които да помогнат на Украйна да се защити, са отхвърлени.

Макар че да следва 16-годишното управление на Меркел нямаше да е лесно, Шолц не дава никакви индикации как ще се възползва от момента. Миналата седмица той не участва в дебата на своята партия относно политиката на СДП спрямо Русия и направи няколко хода, за да си осигури по-голямо присъствие на международната сцена - за разлика от активната дипломация на френския президент Еманюел Макрон.

Макрон и Шолц призовават за деескалация в Украйна

Макрон и Шолц призовават за деескалация в Украйна

Макрон ще говори с Путин в петък

Няма ясен дневен ред

Стартът на Шолц удари популярността на партията му. Подкрепата е спаднала до 23% от германските гласоподаватели, падайки под водените от християндемократите консерватори за първи път от преди изборите през септември.

Бившият финансов министър постигна тясна победа с обещанието да съчетае стабилния подход на Меркел към правителството с реформи за модернизиране на германската икономика. Оттогава той създаде управляващ съюз от лявоцентристката СДП, Зелените и пазарно ориентираните Свободни демократи, с малки признаци на напрежение въпреки различните идеологически различия.

Оттогава обаче коалицията няма ясен дневен ред. В борбата срещу коронавируса, може би определящият проблем на десетилетието, правителството предупреди за липса на ваксини и след това затегна ограниченията за неваксинирани хора. Случаите, предизвикани от омикрон, остават изключително високи.

При друг неуспех германският орган за наблюдение на публичните разходи призова правителството да се откаже от плановете за прехвърляне на 60 милиарда евро от миналогодишния бюджет към фонд за финансиране на бъдещи проекти в областта на климата, наричайки това несъвместимо с конституционните правила за разходите.

Първоначалното вълнение около правителството на Шолц "видимо се разсейва", каза Манфред Гюлнер, ръководител на социологическия институт Forsa.

Кризата в Украйна е критичен тест за Шолц. Това засяга множество аспекти, които усложняват позицията му. Във вътрешността неговата партия, която традиционно подкрепя ангажирането с Русия, е в противоречие относно това колко агресивно трябва да се противопоставя на Кремъл.

Докато историческата вина за Втората световна война също играе роля в позицията на Германия, енергийната сигурност е по-непосредствена грижа.

Тъй като Германия спира атомните електроцентрали и постепенно премахва въглищата, тя става все по-зависима от руския газ за отопление на домове и за захранване на електроцентрали за индустриални гиганти като BASF SE и Volkswagen AG. Последствията от военен конфликт в Украйна могат да изложат на риск тези доставки.

Шолц пътува за Москва средата на февруари

Шолц пътува за Москва средата на февруари

Канцлерът ще посети и Зеленски

По-ясна позиция

Срещата на Шолц с Байдън вероятно ще се окаже критична. Лидерите бяха представени от Меркел на срещата на Групата на 20-те през октомври, а Белият дом настояваше Германия да играе по-активна роля в геополитиката. 

Макар че е малко вероятно Шолц да пренасочи напълно външнополитическия подход на Германия, той би могъл да заеме по-силна или поне по-ясна позиция. Ако не, рискът е съперници да запълнят празнотата.

В неотдавнашен дебат в Бундестага, Фридрих Мерц, бившият антагонист на Меркел, избран през януари за нов лидер на ХДС, каза, че Германия в момента се разглежда като ненадеждна - състояние на нещата, за което той обвинява Шолц.

Посещението на Шолц във Вашингтон поставя началото на поредица от срещи, които биха могли да му осигурят по-устойчиво присъствие в глобалните въпроси. След завръщането си в Берлин той ще се срещне с лидерите на бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Натискът достига кулминация следващата седмица, когато Шолц трябва да пътува за Киев на 14 февруари. Той се отправя към Москва за разговори с президента Владимир Путин ден по-късно.

Украйна ще се надява на повече от едни 5000 защитни каски и полева болница от европейския икономически двигател. Андрий Мелник, украинският посланик в Германия, обвини администрацията на Шолц, че държи главата си в пясъка.

"Тази политика, подобна на щрауса, трябва да бъде прекратена", каза той.

Шолц отива в САЩ и изпраща силен сигнал на съюзниците към Москва

Шолц отива в САЩ и изпраща силен сигнал на съюзниците към Москва

Тясната координация с европейските партньори и със САЩ е много важна