Лидерите на шест големи западни държави призоваха за незабавно спиране на огъня в сирийския град Алепо и осъдиха Русия и Иран за оказваната от тях подкрепа за сирийското правителство, съобщават Ройтерс и "Франс прес".

"Запазва се най-неотложната цел за незабавно спиране на огъня, за да може ООН да достави хуманитарна помощ на хората в Източно Алепо", се казва в съобщение на лидерите на Германия, Франция, Италия, САЩ, Канада и Великобритания, публикувано от Берлин.

Оланд нападна Русия за ветото в Съвета за сигурност за Алепо

Оланд нападна Русия за ветото в Съвета за сигурност за Алепо

Осъди "систематичната обструкция" на Русия

Те отбелязват, че сирийското правителство трябва да приеме план от четири точки на ООН.

"Призоваваме сирийския режим да направи това незабавно с цел прекратяване на ужасната ситуация в Алепо. Настояваме Русия и Иран да упражнят влиянието си, за да се случи това", подчертават още те.

Лидерите на шестте държави призоваха ООН да събере доказателства за извършители на военни престъпления.

Сирийските бунтовници сдадоха стария град на Алепо

Сирийските бунтовници сдадоха стария град на Алепо

Малко остава да сдадат всички територии

Готови сме да обсъдим допълнителни рестриктивни мерки срещу лица и институции, които са действали от името на сирийския режим, пояснява се още в съобщението.

"Осъждаме действията на сирийския режим и на чуждестранните им покровители, особено Русия, за възпрепятстване доставянето на хуманитарна помощ и остро осъждаме атаките на сирийския режим, които отнеха живота на цивилни и унищожиха болници, както и за използването на варелни бомби и химически оръжия", се отбелязва в съобщение на Белия дом.