Западните Балкани, сътрудничеството  и енергетиката обсъдиха вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския президент и член на кабинета му посланик Джон Болтън, с когото разговаря вчера в Белия дом.

Това съонщиха от пресцентъра на МВнР.

"Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема", подчерта първият ни дипломат пред своя домакин.

Захариева и Болтън обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евро-атлантическата интеграция.

"Успехът на България като лидер в региона е важен за нас", заяви посланик Болтън. Той допълни, че от реализирането на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона.

Помпео и Захариева обсъдиха отпадането на визите, отбраната, енергетиката

Помпео и Захариева обсъдиха отпадането на визите, отбраната, енергетиката

Сключване на социална спогодба със САЩ…

В продължилата много над предвиденото среща двамата обмениха мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия.

Захариева и Болтън обсъдиха и други важни за страната ни теми, сред които диверсификацията на енергийните доставки. Първият ни дипломат представи плановете на българското правителство в тази област.

Захариева благодари на Болтън за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия.

"Поканих моя домакин в България", коментира първият ни дипломат пред журналисти след края на срещата с Болтън.

Припомняме, че Захариеаа се срещна и с американския държаавен секретар Майк Помпео. По време на срещата обсъдиха падането на визите за българи.