Един от последните големи процеси за нацистки престъпления започва днес в Мюнхен. Подсъдимият е Джон  (Иван) Демянюк, пише БиБиСи.

Той ще бъде съден за участието си в избиването на 27 900 евреи в нацисткия концентрационен лагер Собибор.

Това е първото дело, в което като подсъдим се явява не представител на нацисткото командване, а редови изпълнител.

Демянюк е поставен на първо място в списъка на нацистките престъпници, изготвен от центъра "Симон Визентал" в Ерусалим.
Работил е като надзирател в концентрационния лагер през 1943 г, а в момента е на 89 години.

През май тази година Демянюк беше експулсиран от САЩ, където живее от 1952 г. и е работил в автомобилното производство.

Експулсирането стана след дълга съдебна битка, в която основният аргумент срещу експулсирането му беше неговото влошено здравословно състояние.
Накрая обаче беше решено, че Демянюк е в състояние да бъде съден от американските и германските власти и така той беше върнат обратно в Германия. Той ще се яви в съда в инвалидна количка.

Ако бъде признат за виновен присъдата му може да е 15 години затвор.

По делото няма да се яви нито един свидетел, но искът е колективен и е заведен от повече от 30 души. Техните показания са, че „Собибор" е бил „адът на земята".

Двама от ищците са бивши затворници в лагера, а останалите са членове на семействата на загинали в лагера. Според историците в „Собибор" са били умъртвени около 250 000 души.

Джон Демянок е роден в Украйна и в годините на Втората световна война е попаднал в план на нацистите. Самият Демянюк отрича обвиненията и твърди, че никога не е бил в Собибор.

Това не първата поява на Демянюк в съда. Преди 20 години той беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор. Тогава той бе обявен за „Иван Грозни" - известният с особената си жестокост надзирател от концентрационния лагер „Треблинка".
Присъдата обаче по-късно бе отменена с нови факти, които насочваха, че „Иван Грозни" е друг украинец, а самоличността на Демянюк е било сгрешена.