Запорожката атомна централа ще премине към руско ядрено гориво, след като изчерпи настоящите си резерви. Това обяви Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор "Росенергоатом", цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

"Горивото, което е в експлоатация, ще бъде изразходено.Нашето ще бъде използвано в бъдеще", посочи той.

Ръководителят на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обаче заклейми като "фалшиви новини" руските твърдения, че контролираната от Русия Запорожка АЕЦ ще има нужда от руско гориво.

Петро Котин подчерта, че има свежи запаси от гориво в хранилището на най-голямата централата в Европа, която разполага с шест реактора.

Русия си присвои и Запорожката АЕЦ след анексията
Обновена

Русия си присвои и Запорожката АЕЦ след анексията

Украйна не се отказва от централата

"Има много слухове и неверни изявления от руснаците. Всички те са фалшиви. И всъщност не е лесно просто да прехвърлите зареждането на гориво в Запорожката АЕЦ от един доставчик на друг", посочи той.

"Само за да се подготвите за това прехвърляне от един доставчик на друг, ви трябват около три години. Така че те (Русия) съобщават фалшиви новини", категоричен бе Котин.

Украйна и Русия многократно са се обвинявали взаимно в обстрел на централата, засилвайки опасенията за евентуална злополука с изтичане на радиоактивен материал.

Котин отбеляза, че най-големият му страх е прекъсването на външното електрозахранване, необходимо за охлаждане на реакторите, всички от които са в режим на студено спиране, както и загубата на аварийни дизелови генератори, които имат запаси от гориво само за 10 дни.

Това е просто безпрецедентна ситуация за най-голямата атомна електроцентрала в Европа, подчерта той.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Украйна обвинява Русия, че блокира доставките на дизел за централата

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Премиерът Денис Шмигал призова населението да намали потреблението на енергия