Ръководителят на Френска Полинезия Едуард Фрич уволни вицепрезидента Теари Алфа, който отказа да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Съответното комюнике е разпространено в петък от пресслужбата на президента на тази отвъдморска територия на Франция.

"Президентът припомни, че всички министри единодушно приеха закон за задължителната ваксинация по време на заседание на Министерския съвет", се казва в съобщението. Според Фрич отказът на Алфа да се ваксинира не е в съответствие с това, което вторият човек в правителството трябва да дава като пример на населението.

В същото време Фрич подчерта, че е дал време на Алфа да помисли. Длъжностното лице все още е обект на закона за задължителната ваксинация, който важи и за избрани длъжностни лица и членове на правителството. Така рано или късно той ще трябва да се подчини на изискването на правния акт.

В същото време Алфа запазва поста си като министър. Той отговаря по-специално за селското стопанство и научните изследвания. Името на лицето, което ще заеме вакантния пост вицепрезидент, ще бъде обявено по-късно.

"Дадох му необходимото време да вземе решение за позицията си, която беше обсъдена в негово присъствие по време на политическия съвет на 21 октомври и в рамките на Съвета на министри. Понякога съм бил критикуван, че се бавя с вземането на решения. Познавате ме, дадох време на Теари Алфа", каза президентът по време на политически съвет.

Той припомни, че е направил същото със закона за задължителната ваксинация: "Срещнах се и изслушах социалните партньори, работодателите и синдикатите, както и религиозните и асоциативни лидери и отложих за два месеца прилагането на контрол и наказания, които могат да са резултат, ако засегнатите лица не спазват разпоредбите, произтичащи от закона, за да се остави на всяко лице повече време да се подготви. Но слушането и диалогът не трябва да пречат на решението. "

"Смятам, че когато човек е политик, индивидуалните съображения трябва да бъдат заменени с колективна отговорност."

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Част от по-широко законодателство, свързано с разширяване на извънредното здравно положение