Известен руски активист в защита правата на ЛГБТ общността е открит мъртъв с множество прободни рани и признаци на удушаване в град Санкт Петербург, информира Би Би Си.

Тялото на 41-годишната жена беше открито в храсти до дома й в града в неделя, обявиха от местната полиция.

Роднини и приятели съобщиха по-късно, че жертвата е Елена Григориева. Григориева, която многократно е получавала смъртни заплахи, водеше кампании в защита правата на човека в Русия.

В съобщение във "Фейсбук" активистът Динар Идрисов заяви, че приятелката му Григориева е била "брутално убита до дома й". Идрисов подчерта, че тя наскоро е била жертва на насилие и смъртни заплахи и добави, че се е оплакала на полицията. Но от полицията не потвърждават да са отправяни смъртни заплахи.

Според сайта "Фонтанка" заподозрян е задържан във връзка с убийството.

Освен кампания в защита правата на ЛГБТ общността, Елена Григориева се обявяваше против анексирането на Крим от Русия, лошото отношение към затворниците и по други казуси с правата на човека.

През януари 2018 г. 53-годишен руски опозиционен активист беше открит мъртъв в Санкт Петербург. Според полицията става въпрос за грабеж.

Миналия август десетки активисти в защита на ЛГБТ общността бяха арестувани на протест в Санкт Петербург. През 2013 г. Русия прокара закон за забрана разпространението на гей пропаганда.