Защо президентът на САЩ Доналд Тръмп прибегна до разпалване на дебата? На този въпрос отговаря "Политико" в коментар след първия президентски дебат между Тръмп и Джо Байдън, определен от американски журналисти като "позор", "катастрофа" и "хаос".

Тръмп по-близо до гола, но хиксът работи за Байдън

Тръмп по-близо до гола, но хиксът работи за Байдън

Ако първият дебат би бил боксов мач, то той се игра във всичките му 12 рунда, а Мартин Табаков е малко разочарован, че нямаше нокаут

Американската медия пита също така защо Тръмп, който изостава с 6% в социологическите проучвания и има последен шанс да обърни нещата, излезе със стратегия на първия дебат, ако може да се нарече стратегия, да опропасти събитието от 90 минути с разпри, прекъсвания и провокации.

През 2016 г. американският лидер използва политически въпроси като имиграцията, търговията, "Обамакеър" и корупцията срещу Хилари Клинтън. Тази формула помогна на Тръмп да спечели демократичните бастиони Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

По време на предишните дебати Тръмп отново прибягваше до дезинформация, персонални атаки и стратегическо прекъсване. Но държавният глава винаги е имал основно послание и аргументи срещу опонентите си.

Възмущение заради "благодарността" на Тръмп към крайнодясна групировка

Възмущение заради "благодарността" на Тръмп към крайнодясна групировка

Не осъди белите расисти

Вторник беше различен по три причини.

Първо, Тръмп изглежда, че повече няма послание. През 2016 г. той се опираше на четири стълба - имиграцията, търговията, "Обамакеър" и корупцията. Имаше ефикасни лозунги като "Да направим Америка отново велика" и "Построи стената". 2020 г. какво е посланието на Тръмп? Никакво! Тръмп няма законодателен дневен ред в Конгреса. Наскоро той бе запитан от "Ню Йорк таймс" какво ще прави при втори мандат и вестникът отбеляза, че той е говорил за намаляване на регулациите и данъците, назначаване на консервативни съдии и граничен контрол.

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата

Кампанията на американския лидер излезе с дневен ред през втория мандат - тюрлюгювеч от големи амбиции ("Създай 10 милиона нови работни места за 10 месеца, "Унищожи Covid-19") и консервативни фрази като "Преподай американската изключителност", но президентът е непостоянен в обсъждането на дневния ред или представянето на подробности.

През 2016 г. Тръмп имаше конкретна мишена на атаки - Хилари Клинтън. Тя е корумпиран член на статуквото във Вашингтон и той ще я прати в затвора, ако стане президент. Но Байдън се доказа като неуловим враг. Понякога той е Заспалия Джо, друг път е опасен радикал. По това време на кампанията през 2016 г. Клинтън бе презирана личност от поддръжниците на Тръмп. Тези същите поддръжници през 2020 г. изглежда, че нямат тази антипатия към бившия вицепрезидент.

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп

Последно, и най-важното, Тръмп през 2020 г. е обременен от постиженията си, човек, изпаднал в хронична непопулярност от няколко години, дори и в разгара на икономическия разцвет на САЩ по време на мандата му. Доналд Тръмп не е първият американски политик, който печели избори с представянето си като популист аутсдайдер, който се бори срещу корумпираното статукво. Този наръчник е стар като републиката.

Но тези аутсайдери, които неочаквано пристигат във Вашингтон или в щатска столица без опит и лошо подготвени за работата, осъзнават ограниченията.

Според "Политико" този дебат може да е по-разрушителен за Тръмп, след като Байдън му поиска сметка за действията на администрацията срещу коронавируса, икономическия срив и в здравеопазването.

Без послание, без аргументи за убийствена атака срещу Байдън, без защита на постиженията си, Тръмп прибегна до връвчицата за задействане на жилетката с експлозиви. Вероятно идеята е била с цел да опетни Байдън и модератора Крис Уолъс, който не успя да спре прекъсванията на президента.

"Господин президент, моля ви, спрете", призовава Уолъс многократно по време на дебата.