Трима мъже са застреляни в неделя на оживен плаж в популярния туристически район Лос Кабос в Мексико, където през последните месеци организираната престъпност нараства, съобщава АФП.

Прокурори в щата Баха Калифорния Сур заявяват, че плажът Памила в Сан Хосе дел Кабо е бил пълен с туристи, когато инцидентът е станал.

"Трима мъже бяха открити мъртви от куршуми", заявява прокуратурата в изявление, като други двама са ранени и отведени в местна болница.

Свидетели съобщават, че туристите започнали да се карат и след това се чули изстрелите.

"Чухме току-що изстрели и избягахме, за да се скрием някъде, стрелбата беше автоматична", коментира турист от Мексико Сити, който се е идентифицирал само като Хорхе, страхувайки се за собствената си безопасност. Властите са евакуирали плажа и са започнали разследване.

Повече от 230 души са били убити само в Лос Кабос тази година.

Повече от 186 000 души са убити и 30 000 са изчезнали в Мексико от 2006 г. насам, когато правителството започна да използва армията за борба с организираната престъпност.

Експерти твърдят, че залавянето на най-големите лидери на наркокартели е създало множество независими престъпни групи, които са преминали от трафика на наркотици в грабеж, отвличане и изнудване в областите, които контролират.