Шофьорът на атака в Барселона е един от мъжете, застреляни в Камбрилс, съобщават испанският телевизионен канал 24 Oras и El Pais. Каталунската полиция заяви по-рано, че е възможно шофьорът да е сред убитите при втория инцидент, но не бяха сигурни.

Сред убитите терористи според информация на медиита е и Муса Укабир, който е и ключов заподозрян. 

Властите съобщават, "продължаваме да работим, за да идентифицираме шофьора на микробуса, който вчера атакува Барселона".

Муса Укабир, за който се смята, че е на 17 или 18 години е заподозрян, че е използвал документи, принадлежащи на брат му 28-годишния Дрис Укабир, за да наеме микробуса, с който бяха нападнати хората в Лас Рамблас.

Муса Укабир - основен заподозрян за нападението в Барселона
Обновена

Муса Укабир - основен заподозрян за нападението в Барселона

18-годишният брат на първия издирван

Въпреки че е заподозрян като шофьор на микробуса, полицията все още не може да потвърди със сигурност. Също така е възможно Муса Укабир да е един от петте заподозрени, застреляни в Камбрилс при второто нападение вчера.

Две бяха атаките Каталуния, Испания, където автомобили се врязаха с висока скорост в хора.

Снимка 308390

Източник: EPA/БГНЕС

В четвъртък следобед в 16 и 50 местно време бял ван се вряза в хора в Лас Рамблас, известен булевард в центъра на Барселона, който е пълен с туристи.

Загинаха 13 души, а ранените бяха повече от 100 преди нападателят да избяга. Испанската полиция съобщи за терористична атака.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

Около осем часа по-късно автомобил Audi A3 се вряза в пешеходци в популярния крайморски курорт Камбрилс, на 110 километра югозападно от Барселона.

Една жена, която беше тежко ранена, по-късно почина в болница. Други пет души и полицейски служители бяха ранени.

Автомобилът на нападателите се преобърна и пет души, които носеха фалшиви колани с взрив, бяха застреляни от полицията. Смята се, че атаките в Лас Рамблас и Камбрилс са свързани.

Дрис Укабир, с чийто документи са наети автомобилите - средство за атентата, е арестуван вчера в Рипол, град в Каталуния, след като сам се предаде в полицията.

Снимка 308389

Източник: EPA/БГНЕС

Арестувани са още трима заподозрени. Един от северноафриканския анклав Мелила е арестуван в Алканар в четвъртък, а други двама са арестувани днес, един от тях в Рипол.

Полицията съобщи, че трима от арестуваните са от Мароко, а един е от Испания, но без да дава повече подробности. Остава неясно колко хора точно са участвали.

Полицията свързва атентатите с взрив в сряда вечер, който напълно унищожи къща в Алканар, на 200 км южно от Барселона, убивайки един човек и ранявайки седем души. Къщата е з била пълна с бутилки пропан. Полицията съобщи, че вярват, че взривът е осуетил плановете за още по-голяма атака.

130 са пострадалите в Барселона, френските и испански власти проверяват границите

130 са пострадалите в Барселона, френските и испански власти проверяват границите

Те са от 34 националности

"Те са подготвяли една или няколко атаки в Барселона и експлозията в Алканар е спряла това, тъй като са нямали необходимите материали", коментира полицейски служител на Каталуния.

При друг инцидент в четвъртък вечер една кола опита да блъсне полицаи на контролно-пропускателен пункт в покрайнините на Барселона. По-късно колата е намерена с мъртвец в нея, но вътрешното министерство отрича по-ранни съобщения, че е убит от полицейска стрелба. Длъжностните лица не изключват връзка с атаката в Лас Рамблас, но разследванията продължават.

Снимка 308391

Източник: EPA/БГНЕС

Също в четвъртък, малко след първата атака, в град Вик, разположен на 80 километра северно от Барселона, е намерен втори ван.

Жертвите на атентата са от цял ​​свят и са най-малко от 34 националности: от Холандия, Великобритания, Франция, Австралия, Пакистан, Венецуела, Алжир, Перу, Германия, Холандия, Гърция, Хонконг, Тайван, Еквадор, САЩ, Аржентина, Румъния, Куба, Русия, Италия, Австрия, Филипините.

Мариано Рахой: Борбата срещу тероризма е основната задача на цяла Европа

Мариано Рахой: Борбата срещу тероризма е основната задача на цяла Европа

Полицията определя атаките в Каталуния, като планирани от известно време

Така наречената "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Лас Рамблас, но не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърденията.

Атаката е в Испания, най-вероятно, защото страната е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, а и през последните години не е имало джихадистки нападения, както във Франция, Великобритания, Белгия и Германия.

Вълна от съпричастност заля Европа след терора в Барселона

Вълна от съпричастност заля Европа след терора в Барселона

Европа засили мерките за сигурност след вчерашния атентат

Въпреки това в Испания беше един от най-големите атентати в Европа, когато през 2004 г. при атака на няколко влака в Мадрид, екстремисти от "Ал Каида" убиха 191 души.