Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против затварянето на вътрешните граници на ЕС, определяйки го за "глупаво".

Юнкер даде интервю за германската медия "Дойче веле", информира "Политико".

ЕС трябва да каже истината на Унгария, призова Юнкер

ЕС трябва да каже истината на Унгария, призова Юнкер

Не успяваме да разрешим конфликта Изток-Запад, защото унгарците действат

Родният Люксембург на Юнкер беше сериозно засегнат, след като Берлин наложи контрол по границата през март, за да ограничи разпространението на коронавируса.

По думите му десетки хиляди са били принудени да правят големи заобикаляния заради затварянето на германската граница.

"Беше глупост. Те затвориха границите без да помислят за хората, които се превърнаха в жертва на такова произволно решение", коментира Юнкер.

Юнкер: Фон дер Лайен и аз сме като двете папи

Юнкер: Фон дер Лайен и аз сме като двете папи

Той отбеляза, че се чувства като Йозеф Ратцингер, папа Бенедикт XVI, който се оттегли през 2013 г. и беше заменен от папа Франциск

Приоритетът на Европейската комисия е възстановяване на свободното движение в Шенгенската зона и поради тази причина поиска държавите да отменят проверките, където е възможно. Германия също излезе с планове за облекчаване на придвижването от 15 юни.

Юнкер говори и за плановете за икономическо възстановяване на ЕС. Той смята, че германско-френското предложение от 500 милиарда евро е "правилният отговор".

"Ще позволи на ЕС да отговори със солидарност, особено към страните членки в Южна Европа. Това е абсолютно необходимо", смята бившият шеф на Комисията.