Руски съд постанови повече от 3 г. затвор за уважавания историк Юрий Дмитриев, който проучва сталинистките престъпления и ГУЛАГ. Той е осъден по спорен случай в извършено сексуално престъпление, обяви адвокатът му, цитиран от АФП.

Виктор Ануфриев коментира пред журналисти пред съда в Северозападна Русия, че клиентът му е признат за виновен от съдията по обвинения в сексуално нападение срещу довдената му дъщеря. Ануфриев добави, че Дмитриев е осъден на "три години и 6 месеца затвор в наказателнa колония със строг режим".

Отново задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

Отново задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

Дмитриев проучва дейността на ГУЛАГ

Защитникът отбеляза, че все още не е получил присъдата писмено. Той обясни, че Дмитриев може да бъде освободен през септември, тъй като е излежал по-голямата част от присъда в ареста.

64-годишният можеше да получи 15 г. затвор. 

От десетилетия Дмитриев работи по откриването на масови гробове с избити хора по време на управлението на съветския лидер Йосиф Сталин. Дмитриев започна да документира масов гроб в Сандармох в Карелия през 90-те г. на XX век. Гората е известна като място, където 9 000 души са екзекутирани по време на чистките на Сталин през 1937-1938 г. Дмитриев, който ръководи в Карелия клона на базираната в Москва правозащитна организация "Мемориал", се опитва да разобличи мащаба на престъпленията на Сталин, което не се одобрява от руския лидер Владимир Путин.

Руски учен, разследвал престъпленията на Сталин, е осъден на 9 г. затвор за педофилия

Руски учен, разследвал престъпленията на Сталин, е осъден на 9 г. затвор за педофилия

Сергей Колтирин, който е признат за виновен и осъден заедно с Юрий Носов в град Медвежиегорск в Северозападна Русия, е вторият историк

Активисти алармират, че историкът е преследван от властите, за да му попречат да разкрива подробности за една от най-мрачните страници от историята на Русия.

Дмитриев веднъж беше оправдан по обвинения в детска порнография. Той беше арестуван през 2016 г. по обвинения в детска порнография, след като са били открити снимки в компютъра на доведената му дъщеря. Той беше оправдан през септември 2018 г., но Върховният съд в Карелия нареди нов процес.

Сега историкът бе признат за виновен в сексуално посегателство над дете на възраст под 14 г.

Путин обвинява критиците в Русия в използване на "прекалената демонизация" на Сталин, за да покажат, че днешна Русия носи някакви рождени белези на Сталинизма.

В Русия се опитват да прикрият сталинистки престъпления, алармират активисти

В Русия се опитват да прикрият сталинистки престъпления, алармират активисти

В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична организация предизвикаха полемика

"Няма съмнение, че Юрий Дмитриев е невинен. Истината за миналото не пасва с позицията на държавата за историята", отбелязват от "Мемориал".