Едно от известните японски кафенета с котки е било затворено заради нарушаване на законите за хуманно отношение към животните. Това е първата репресия по рода си, съобщава „Гардиън”.

Кафенета с котки са не по-големи от хол. В тях клиентите заплащат повече, за да пият кафе. Въпросните кафенета са станали изключително популярни, след като се появили преди повече от десетилетие.

Кафенето „Котешка лапа” в кв. „Сумида” на Токио попаднало под ударите на градските власти заради опасения, че животните се пренебрегват.

Градските власти обявиха, че кафенето трябва да се затвори за месец за нарушаване на Закона за защита на животните. Кафенето, с размери 30 кв. метра, било дом за 62 котки, много от тях възрастни и в лошо здравословно състояние. Било тясно и болестите се разпространявали сред котките, което накарало клиентите да съобщят, че в кафенето се проявява жестокост към животните.

За пръв път властите затварят кафене за пренебрежение на животните. Официален представител заяви, че няма да се поколебаят да затворят и други кафенета, ако се открие, че пренебрегват животните.

Кафенето наруши законите за хуманно отношение към животните, така че сме предприели действия”, заявиха от Центъра за хуманно отношение към животните в Токио. От там обясниха, че кафенето е било предупредено през януари и им е било казано да се грижат по-добре за котките. Пренебрегването обаче продължило.

Засега не било ясно дали кафенето ще бъде отворено отново.