Саудитска Арабия държи хиляди хора в арести. Някои от тях са заключени в продължение на години, без съдебен процес, съобщиха от "Хюман Райтс Уоч", цитирано от АФП.

Официални данни на министерството на вътрешните работи, анализирани от "Хюман Райтс Уоч", сочат, че властите в арабската страна са задържали 2 305 души, които седят в арестите над шест месеца. За арестите няма образувани досъдебни производства, допълват от организацията.

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Или каква е цената да критикуваш управлението на собственото си семейство

Според официалните данни властите в Саудитска арабия държат без съдебен процес още 1 875 души, които са в арестите над година.

Други 251 души са зад решетките от над три години.

Имало случай и за човек, държан в затвора за над 10 години. Делата на тези хора все още са "подложени на разследване", обясняват от "Хюман Райтс Уоч".

Абсолютната монархия през последните месеци въведе редица реформи, оглавявани от принц Мохамед бин Салман, посочен като наследник на трона през юни 2017 г., обясняват от изданието.

Принцът е архитект на плана на страната си "Визия 2030" - мащабен проект за реформа, насочен към отдалечаване на Саудитска Арабия от петролната си зависимост.

Мохамед бин Салман - един твърде припрян престолонаследник

Мохамед бин Салман - един твърде припрян престолонаследник

Визионер или деспот е Мохамед бин Салман? Или и двете?

Проектът включва планове за приватизация на част от петролния гигант "Арамо" и увеличаване на ролята на жените в работната сила.

Въпреки това произволното задържане на граждани изглежда "е нараснало драматично през последните години", констатират от "Хюман Райтс Уоч". Групата призова властите да преустановят с произволните арести.