Американското федерално затворническо бюро обяви в събота, че въвежда допълнителни мерки за сигурност в местата за лишаване от свобода. Според широко разпространено съобщение за пресата контактите на затворниците с членове на семейството ще бъдат ограничени в близко бъдеще.

Изследване: В атаката срещу Капитолия се вижда намеса на ГРУ

Изследване: В атаката срещу Капитолия се вижда намеса на ГРУ

Екип на института IGTDS е анализирал кадри от нападението...

"В светлината на текущите събития в страната беше решено [да се гарантира] сигурността на всички институции. Тази мярка се предприема, за да се поддържа безопасността и правилното функциониране на нашите институции, както и да се осигури непрекъснатата безопасност на нашия персонал, затворници и обществеността," каза в съобщението. Бюрото добави, че тези, които излежават присъди, "ще получат достъп до телефон и електронна поща". На свой ред телевизионната компания CBS обяснява, че освен забраната за посещения, наложените ограничения означават, че на затворниците ще бъде забранено да напускат килиите си през по-голямата част от деня.

В доклада на бюрото се подчертава, че решението за въвеждане на тези мерки не е взето поради получаването на някаква конкретна информация. "Тези действия са предпазна мярка и не представляват отговор на значими събития, случващи се в нашите съоръжения," - се казва в изявление. Отделът също така изрази надежда, че допълнителни ограничения ще бъдат в сила за "кратък период от време".

 Метежниците в Капитолия планирали да убият конгресмени и сенатори

Метежниците в Капитолия планирали да убият конгресмени и сенатори

В тях се настоява за задържането на Джейкъб Ченсли от Аризона

Бюрото по затворите не уточнява с какви "събития в страната" е свързано въвеждането на тези ограничения, но американските медии обръщат внимание на факта, че изявлението е разпространено няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън. Той ще се проведе на 20 януари във Вашингтон. В светлината на това американските власти усилват мерките за сигурност в столицата през последните дни. Значителна част от центъра на града, в непосредствена близост до Белия дом и Конгреса, вече е затворена за движение. Капитолийският хълм е отцепен; широката общественост не е пусната там от няколко дни. Освен това до 20 януари във Вашингтон ще пристигнат около 25 хиляди бойци от Националната гвардия на САЩ.