Външни съветници на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в петък единодушно препоръчаха на агенцията да разреши втора бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson за всички, на които е била приложена еднодозовата ваксина, предава Reuters. Агенцията обмисля и намаляване на препоръчителната възраст за бустерни ваксини с препарата на Pfizer /BioNTech за хора на възраст над 40 години, каза д -р Питър Маркс в рамките на консултативен панел.

Консултативният комитет на FDA по ваксините и свързаните с тях биологични продукти подкрепи поставянето на втора доза за всички получатели на ваксината на J&J на възраст над 18 години най -малко два месеца след първата доза. FDA не е задължена да следва препоръката, но обикновено го прави. След като изслушаха презентации на учени от J&J и FDA, много членове на консултативния комитет попитаха дали еднодозовата ваксина на J & J всъщност трябва да се счита за изстрел с две дози за всички. Те посочиха по-ниските нива на антитела, неутрализиращи вируса, в сравнение с ваксините, използващи технология за предаване на иРНК от Moderna и Pfizer/BioNTech.

САЩ отварят граници за ваксинирани чужденци от 8-ми ноември

САЩ отварят граници за ваксинирани чужденци от 8-ми ноември

Така се слага край на историческите ограничения, действали цели 21 месеца заради пандемията

FDA одобри поставянето на бустерни дози за ваксината на Pfizer/BioNTech миналия месец за американци на възраст 65 и повече години и тези с висок риск от тежко заболяване или професионална експозиция на вируса. Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните лекарства на FDA, заяви, че данните от Израел, където бустерните дози на Pfizer вече са били широко прилагани, показват, че ефикасността на ваксината намалява и прави убедителни аргументите за намаляване на възрастта за получаване на бустерни дози .

Учените от J&J казаха, че тяхната ваксина е по-трайна от ваксините с иРНК. "Ако ваксината не е адекватна, тя трябва да бъде подсилена и всички трябва да я получат", казва д -р Ерик Рубин, експерт по инфекциозни болести в Харвардското училище по обществено здраве.