Зелената партия на Швейцария не успя да спечели място във федералното правителство, въпреки че постигна добър резултат на изборите, информира "Ройтерс".

Партията не успя да убеди парламента да отстрани министър и мястото да се заеме от Зелените.

„Тектонична промяна”: Зелените с исторически успех в Швейцария

„Тектонична промяна”: Зелените с исторически успех в Швейцария

Резултатите потвърждават предварителните прогнози, че безпокойството от климатичните промени може да предизвика "зелена вълна"

Промяна само на един член в 7-членния кабинет е политическа сензация. Федералният съвет е от 7 члена, той представлява правителството на Швейцария и колективно действа като държавен глава и правителство на Швейцария.

Според така наречената "магическа формула" за споделяне на властта шест кабинетни места са споделени поравно от Швейцарската народна партия, Социалистическата партия, Свободната демократическа партия, християндемократите държат седмото място. Президентството е на ротационен принцип всяка година.

Лидерът на Зелената партия Регула Риц оспорва мястото на Игнацио Касис, външният министър от либералите, но не получи подкрепа при гласуване на 246 членове на двете камари, които избират всеки министър индивидуално.

Депутатите обявиха, че не искат да разклащат политическата лодка или да крадат мястото на единствения представител във федералното правителство от италианскиговорящия южен кантон Тичѝно.

През октомври Зелените завършиха на четвърта позиция на изборите през октомври.

Управлението на Швейцария е на базата на консенсус. Мнозина не са склонни християндемократите да бъдат премахнати от управлението, тъй като те са в кабинета от влизането в сила на формулата през 1959 г. Освен това те представляват центристкия блок в Швейцария.