Примирието продължава 62 дни в Донбас. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски на среща в Контактната група за търсене на мир за Украйна, която се проведе на ГКПП "Майорское" в събота, предаде ТАСС.

"Виждаме минимални загуби. Към днешна дата прекратяването на огъня продължава 62 дни", каза президентът, който благодари на украинските войски.

Според пресслужбата на президента на срещата са били засегнати споразуменията, постигнати от лидерите на групата на Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна и Франция) на срещата им на върха в Париж миналия декември.

"Беше отбелязано, че всеобхватното и трайно прекратяване на огъня е безусловен успех по пътя към постигане на мир в Донбас", казаха от кабинета на Зеленски.

Зеленски: Няма преговори за Донбас до отминаване на коронавируса

Зеленски: Няма преговори за Донбас до отминаване на коронавируса

Трябва да постигнем споразумения, убеден Владимир Зеленски

По-рано през деня мисията на Донецката народна република (ДНР) към Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня съобщи, че украинските въоръжени сили откриха минометния огън срещу ДНР за първи път след допълнителните мерки, насочени към прекратяването на огъня влезе в сила в края на юли. Два 82-милиметрови минохвъргачки бяха изстреляни в Доломитное от Новолуганское.

На 27 юли в Донбас влязоха в сила допълнителни мерки, одобрени от Контактната група за мир за Източна Украйна, за да се гарантира прекратяване на огъня.

Сред мерките са забрана за всякакви нападателни, разузнавателни или саботажни дейности, за използване на всички видове самолети и оръжия.

Една от ключовите разпоредби на споразумението предвижда дисциплинарни мерки за прекъсване на примирието, докато в случай на офанзивни операции, обратният огън е разрешен само след директна заповед от командването.