Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че преговорите за прекратяване на конфликта в Донбас могат да бъдат възобновени щом пандемията от коронавирус отмине.

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция проведоха среща на върха за прекратяване на единствената активна война в Европа в Париж през декември 2019 г., след което последваха признаци на деескалция и размяна на пленници. Четирите държави се съгласиха следващата им среща да се проведе четири месеца по-късно, но пандемията от коронавирус и затварянето на границите промениха ситуацията.

Захариева и Кулеба обсъдиха реформата на Болградския район в Украйна

Захариева и Кулеба обсъдиха реформата на Болградския район в Украйна

Административна, а не политическа е реформата, увери украинският министър

"Сега е трудно в тези условия, но ние разговаряхме с Германия и Франция и всеки се съгласи, че веднага след отслабването на COVID-19 ние трябва да проведем среща на Нормандската четворка", каза Зеленски пред журналисти, цитиран от АФП.

Украйна, която по-рано този месец започна да разхлабва наложените през март мерки за забавяне разпространението на вируса, регистрира 19 230 заразени и 564 починали.

Порошенко е записвал разговори с Байдън и Кери, а Байдън е управлявал Украйна

Порошенко е записвал разговори с Байдън и Кери, а Байдън е управлявал Украйна

Украински депутат предаде на прокурор записи на разговори между тях

Украинският лидер, който не разкри подробности за потенциалната среща на Нормандската четворка след справяне с вируса, добави, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин "във всякакъв формат".

"Трябва да разговаряме с тях", продължи Зеленски, като има предвид Русия, по време на пресконференция по повод една година от встъпването му в длъжност.

"Трябва да постигнем споразумения", убеден Владимир Зеленски.

След преговорите в Париж през декември 2019 г. Зеленски проведе първата си среща с Путин.

Миналия месец Украйна размени затворници с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.