Украинският президент Володимир Зеленски разпореди създаването на 15 военни административни центъра в района на Херсон, разположен в южната част на страната до Крим.

Зеленски е изискал армията и местните власти да се подготвят за този ход. Това разкрива последният указ, публикуван на уебсайта на президента.

В същото време по-рано през деня заместник-началникът на назначената от Москва администрацията на Херсон написа в "Телеграм", че регионът е под пълен контрол на Русия и няма намек, че е възможно навлизането на вражески сили.

В днешния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинската контраофанзива в Херсонска област напредва, а руските сили изглежда се опитват да я забавят и да се оттеглят на по-отбранителни позиции, вместо да я спрат или обърнат.

Украйна атакува понтонни преходи в Херсонска област

Украйна атакува понтонни преходи в Херсонска област

Въоръжена група или терористи в Херсон

Непрекъснатите украински атаки по руските наземни комуникационни линии през река Днепър в западната част на Херсонска област изглежда оказват все по-голямо въздействие върху руските доставки на десния бряг - последните доклади сочат недостиг на храна и вода в окупирания от руснаците град Херсон и поне временно отслабване на руския артилерийски огън.

Освен това в някои сектори на руската фронтова линия са се сринали, което е позволило настъпление на украинските войски, посочват от ISW и допълват, че украинските сили вероятно ще си върнат голяма част, ако не и цялата западна Херсонска област през следващите седмици, ако продължат да пресичат руската логистика и да продължават настъплението си.

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Сражения в ключов украински регион