Президентът на Украйна Владимир Зеленски е убеден, че присъединяването на страната към ЕС означава смърт за руския империалистически проект и път към демократични промени в Русия, съобщават украински медии.

"Украйна в ЕС е смърт за руския империалистически проект. Освен това е мощен удар върху руския авторитаризъм, път към демократични промени в Русия и в цялото постсъветско пространство", каза Зеленски по време на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Партията на Зеленски със смазваща преднина преди парламентарния вот

Партията на Зеленски със смазваща преднина преди парламентарния вот

Партията на Зеленски получава 40,9 на сто подкрепа

Той отбеляза още, че европейската интеграция е гаранция за независимостта, благосъстоянието и икономическото развитие на Украйна.

Зеленски също призова ЕС да засили санкциите срещу Русия.

Туск каза от своя страна, че ЕС остава най-добрият приятел на Украйна и Киев може да разчита на Общността. Според Туск първата чуждестранна визита на Зеленски в Брюксел е "силен и важен сигнал".

Украинският лидер разговаря и с шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Зеленски е в Брюксел на двудневна визита - първото чуждестранно посещение на новия украински лидер. Вчера той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.