Украинският президент Володимир Зеленски във вторник постави под въпрос защо Организацията на обединените нации все още позволява на "руските терористи" място на масата, като изрази подновена решимост да осъди руското нахлуване в Украйна на заседанието на Общото събрание, пише The Hill.

"Ако в ООН има място за руските терористи", каза Зеленски, "това е въпрос към всички членове на ООН".

Зеленски направи коментарите по време на посещение за среща с ранени украински войници в университетската болница на Стейтън Айлънд в Ню Йорк. В болницата има 18 украински военни, които са загубили крайници, докато се бият в Украйна.

Зеленски: Макар и бавно украинското контранастъпление бележи прогрес

Зеленски: Макар и бавно украинското контранастъпление бележи прогрес

Според Зеленски времето е основното оръжие на Украйна

Украинският президент, който пристигна в САЩ в понеделник, разговаря с войници и позира за снимки с тях преди заседанието на Общото събрание на ООН, което беше открито във вторник.

Зеленски многократно е настоявал за по-големи действия срещу Русия в ООН и миналата година призова Съвета за сигурност на ООН да отстрани Русия, подчертавайки, че не трябва да бъде държан "заложник" на Москва.

По-рано тази година той също осъди Съвета за сигурност, след като Русия пое председателството на групата.

Зеленски поздрави с "браво" войниците, отвоювали Клещеевка

Зеленски поздрави с "браво" войниците, отвоювали Клещеевка

Повечето войни продължават по-дълго от очакваното, предупреди генерал Марк Мили

Президентът Байдън направи забележки във вторник в Ню Йорк, осъждайки руската инвазия и твърдейки, че светът е "помрачен от сянката" на войната в Украйна.

"Трябва да се противопоставим на тази открита агресия днес, за да възпираме други потенциални агресори утре", каза президентът на САЩ на срещата на ООН.

Зеленски ще се срещне с Байдън в Белия дом в четвъртък, преди украинският президент да се отправи към Капитолийския хълм, за да разговаря с депутати.

Пред ООН Байдън поиска от света да застане зад Украйна

Пред ООН Байдън поиска от света да застане зад Украйна

Той ще се срещне с лидерите на страните от Централна Азия