Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси югоизточна Австралия и повреди сгради в град Мелбърн, съобщава БиБиСи.

Земетресението се е случило около 09:15 местно време (23:15 GMT) в сряда в Мансфийлд, недалеч от столицата на щата Виктория.

Премиерът Скот Морисън заяви, че "нямаме съобщения за сериозни наранявания и това е много добра новина".

Земетресението е усетено и в съседна Южна Австралия и Нов Южен Уелс (NSW).

Последваха два вторични труса с магнитуд 4 и 3,1.

Въпреки че това е едно от най-големите земетресения в Австралия през последните години, изглежда не е причинило значителни щети.

Говорейки от САЩ, Морисън отбеляза, че земетресенията са необичайни в Австралия и "това може да бъде много, много тревожно събитие".

Държавната служба за извънредни ситуации на Виктория предупреди жителите да бъдат нащрек за евентуални вторични трусове.

"Ако се намирате във Виктория, сте в опасност. Очаквайте вторични трусове, стойте далеч от повредени сгради и други опасности. Избягвайте шофиране, с изключение на извънредни ситуации", заявиха от властта.

Няколко високи кули и градска болница са евакуирани. Някои градски трамвайни линии бяха спрени поради щети.

Премиерът на Южна Австралия Стивън Маршал заяви, че в щата е имало вторични трусове.

Големите земетресения са необичайни в Австралия, тъй като континентът е разположен централно върху тектонска плоча.

Това земетресение е ударило на плитка дълбочина 10 км, според Geosciences Australia. Първоначално е измерен с магнитуд 6, преди да бъде преразгледан до 5,8.

Агенцията по геология коментира, че Австралия може да пострада от потенциално земетресение - определено като магнитуд над 6 - на всеки 10 години.