Земетресение с магнитуд 6,6 удари Филипините във вторник, поне един човек е загинал и има повреди пътища и сгради, включително болница и спортен комплекс, използван като нов карантинен център за коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Това е най-силното земетресение за осем месеца във Филипините, които се намират в "Огненият пръстен", сеизмично активен пояс от вулкани в Тихия океан.

"Моите неща вкъщи паднаха, а стените на съседите ми се напукаха, а някои се срутиха", коментира 30-годишният Родриго Гонхуран от централния град Катаиган, който има население от над 50 000 души и е близо до епицентъра.

Земетресение от 6,4 по Рихтер люля Филипините

Земетресение от 6,4 по Рихтер люля Филипините

Не се съобщават данни за жертви

Един мъж, пенсиониран полковник от полицията, е загинал, когато триетажната му къща се срутва, четирима души са получили леки наранявания. Пациентите са преместени от болница в палатки заради пукнатини по сградата.

Инженери проверяват повреден спортен комплекс, дали е безопасно за настанени хора, пребиваващи там под карантина, след като се върнат от столицата, Манила. Хората, които се връщат по домовете си в провинциите от столицата, трябва да прекарат време в карантина.

Филипините, които имат население 107 милиона, имат най-много случаи на коронавирус в Югоизточна Азия с повече от 164 000 потвърдени инфекции и 2 681 смъртни случая.

Земетресението е ударило в морето на дълбочина 30 км, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Филипинската агенция за сеизмология заяви, че няма риск от цунами, но предупреди за последствия.

Филипински министър с коронавирус за втори път

Филипински министър с коронавирус за втори път

Филипинските власти обявиха, че експерти анализират симптомите на Аньо