Президентът на Бразилия Жаир Болсонару посети Стената на плача с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Така Болсонару се превърна в първия държавен глава, посетил свещеното място на евреите с министър-председател на Израел, информира АФП.

Западната стена, едно от най-свещените места в юдейството, е разположена в Източен Йерусалим, окупиран от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. По-късно е анексиран, което никога не е признато от международната общност.

Феминистка група влезе в сблъсък с религиозни евреи на Стената на плача

Феминистка група влезе в сблъсък с религиозни евреи на Стената на плача

150 членове на групата са били посрещнати от повече от 10 000 ултраортодоксални еврейки

Подобни посещения се разглеждат като мълчаливо одобряване на израелския суверенитет.

Говорител на Министерството на външните работи на Израел заяви, че Болсонару е първият действащ държавен глава, който посещава Стената на плача с израелски премиер. Двамата лидери посетиха свещеното място по време на кратка визита.

На 21 март държавният секретар на САЩ Майк Помпео се превърна в първия висш американски политик, посетил Западната стена с премиер на Израел.

Израел недоволства от коментари на САЩ за Стената на плача

Израел недоволства от коментари на САЩ за Стената на плача

Съобщението, че Западната стена е в район на Западния бряг е прието с шок

Болсонару е силен поддръжник на Израел. Той обеща да премести посолството на Бразилия в Йерусалим, но за момента изчаква.

През май 2017 г. Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, посетил Стената на плача, но не беше придружен от израелски лидери.

Посещението на бразилския президент и на Помпео идва преди парламентарните избори в Израел на 9 април. Нетаняху има сериозен конкурент в лицето на бившия военен шеф Бени Ганц.