Жените в Русия, които са станали жертва на домашно насилие, са принудени да плащат глобата на насилниците, алармираха активисти, цитирани от британското издание "Гардиън".

През февруари в Русия бяха приети спорни поправки в руското законодателство, които декриминализират някои форми на домашно насилие. В промените е заложено упражнено насилие над брачен партньор или дете, което е довело до натъртване или кръвоизлив, но няма фрактури, се наказва с 15 дни затвор или глоба от 30 000 рубли (около 400 долара), но ако не се случва повече от веднъж годишно. Преди промените максималното наказание беше две години затвор.

Марина Писклакова-Паркер, директор на Националния център за предотвратяване на насилие "АННА", разкри пред изданието, че жените "трябва да платят глобата на извършителя на насилието, ако самият той не го направи".

Паркер поясни, че е работила с жена, която е получила съдебно разпореждане с "искане тя да плати глобата на мъжа си за упражненото върху нея насилие, защото парите идват от обща банкова сметка".

Тя предупреди, че значително са се влошили условията за жените, които са жертви на домашно насилие, откакто са прокарани промените в законодателството. Паркер поясни, че тези глоби допълнително пречат на жените да потърсят помощ или да се обърнат към полицията.

Официалната статистика ще покаже спад на случаите през следващата година, но това ще е заради по-малко съобщени случаи. Измененията изпращат сигнал на жените, че е безполезно да търсят помощ и че това, което правят насилниците, e правилно, поясни представителят.

Според сайта domesticviolence.ru в Русия повече от 16 милиона жени на година са жертва на домашно насилие, но само 10% от тях сигнализират на полицията. Вътрешното министерство разкрива, че домашното насилие отнема живота на 14 000 жени на година, което е равнозначно на един смъртен случай на всеки 40 минути.

Руски активисти настояват за приемане на закон за превенция на домашното насилие. 258 000 подписа са събрани в петиция, която е в подкрепа на такъв закон.

Алена Попова, активист, който води кампания за приемане на закон за превенция на домашно насилие, изтъкна, че е "обикновена ситуация, при която жените плащат глобите на виновниците".

"Според закона жените трябва да плащат, ако те или съпрузите им имат обща банкова сметка. В действителността мъжът често ще поиска от жената да плати, защото той смята, че тя греши с оплакването си или защото той няма достатъчно пари", допълни тя.