Заради женска ревност са разкрили и заловили терориста Абдулгадир Машарипов, който уби 39 човека в истанбулския клуб "Рейна" в новогодишната нощ, съобщи 24 часа, цитирайки кореспондента на БТА Нахиде Дениз.

Законната съпруга на атентатора, която е майка на двете му деца, научила, че Машарипов живее в тайна квартира с любовница - сенегалка. Съпругата на терориста се разгневила и издала тази информация на разследващите.

Атентаторът от „Рейна” получил нареждания от „Ислямска държава”

Атентаторът от „Рейна” получил нареждания от „Ислямска държава”

Мерките за сигурност му попречили да извърши атентат на "Таксим"

Според в. "Поста" след атентата в "Реина" Машарипов отишъл в квартал Зейтинбурну, а оттам в квартирата си в квартал Башакшехир, където живеел с жена си и двете им деца.

На 6 януари ръководството на "Ислямска държава" - от съображения за сигурност, разделили семейството и ги настанили в различни квартири.

Когато отишъл в новата квартира, където трябвало да се укрие, Машарипов отвел със себе си сина си, който е 4 години.

Майката се възпротивила, но Машарипов не я послушал и го отвел.

Жената, заедно с дъщеря им, която е на около година и половина, била отведена в квартира в квартал Пендик.

Съпругата научила от джихадистите, че групировката възнаградила съпруга й за атентата в "Реина" с любовница, с която сключил религиозен брак.

Двамата заживели в квартирата в квартал Есенюрт, където беше заловен Машарипов.

Нападателят в истанбулския нощен клуб на Нова година, е избягал със сина си

Нападателят в истанбулския нощен клуб на Нова година, е избягал със сина си

Синът му е 4-годишен, другото му дете е под закрила на държавата

Първоначално, за да залови Машарипов, турската полиция организира мащабна операция в квартал Зейтинбурну. Там обаче не са успели да го намерят. След това в Пендик са открили жената на атентатора и са я задържали заедно с малката им дъщеря и джихадисти.

Дни наред продължил разпитът на задържаните. Побеснялата от ревност съпруга, която и без друго била разгневена на мъжа си, защото отвел сина им, издала при разпита, че той живее заедно с любовницата си в квартира в Есенюрт, но не знаела точния адрес.

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"
Обновена

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"

Заедно с него са арестувани още четирима души

Така разследващите насочили основно вниманието си към Есенюрт и успели да установят адреса, на който се укривал Машарипов заедно с любовницата-награда. Освен сенегалката, още две жени от африкански произход са били заловени в квартирата, заедно с един иракчанин, за който се предполага, че наел жилището пред 6 месеца.

Валията на Истанбул Васип Шахин посочи, че именно информацията, дадена от съпругата на атентатора, се е оказала решаваща.