Най-малко 375 са загиналите след мощна буря, ударила Филипините, съобщава БиБиСи.

Супер тайфунът Рай - с ветрове от около 195 км/ч наложи евакуацията на над 480 000 души, когато удари югоизточните острови на страната. Най-малко 500 души са ранени, а 56 са обявени за изчезнали от местната полиция.

Спасителните екипи са описали сцени на "пълно унищожение". Установяването на мащаба на загубите е трудно, тъй като комуникацията с редица области е прекъсната. Има опасения, че свлачищата и наводненията може да са отнели повече човешки животи.

"Много райони нямат ток, нямат комуникации, много малко вода", каза председателят на Червения кръст на Филипините Ричард Гордън. "Има някои области, които изглеждат като бомбардирани по-лошо от Втората световна война".

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец отправи спешен апел с искане за 22 милиона долара за финансиране на дългосрочни усилия за подпомагане.

"Екипи за спешна помощ на Червения кръст съобщават за пълно унищожение в крайбрежните райони", каза Гордън. "Домове, болници, училища и обществени сгради са разкъсани на парчета."

На място са доброволци, които оказват спешна помощ "за хора, които са загубили всичко", каза той.

Хиляди военнослужещи, служители на бреговата охрана и пожарни са разположени в най-тежко засегнатите райони на страната, за да подпомогнат усилията за търсене и спасяване. Военни самолети и кораби на ВМС доставят помощ в най-тежко засегнатите райони.

Междувременно президентът на Филипините Родриго Дутерте проведе въздушна инспекция на районите, опустошени от бурята. Информация в социалните мрежи от неговите помощници, показват значителни щети на островите Сиаргао, Динагат и Минданао.

Губернаторът на островите Динагат Арлийн Баг-ао заяви във Facebook, че регионът е "изравнен със земята" от тайфуна. "Полетата и лодките на нашите фермери и рибари са унищожени. Изгубихме домовете си... Намаляват запасите от храна и вода."

Тя каза, че щетите "напомнят, ако не са и по-лоши, когато "Йоланда" удари нашата провинция". Повече от 6000 души загинаха, когато тази буря - известна още като тайфун "Хайян" - удари страната през 2013 г. Това остава най-смъртоносната буря в страната в историята.

Средно около 20 бури и тайфуни удрят Филипините всяка година. Супер Тайфун Рай е най-мощният, който удари Филипините през 2021 г. и идва късно в сезона на тайфуните в региона - като повечето циклони се развиват между юли и октомври.

Учените отдавна предупреждават, че повишаващите се глобални температури, предизвикани от климатичните промени, причинени от човека, карат тайфуните да стават по-мощни и да се засилват по-бързо.

Жертвите на тайфуна във Филипините надхвърлиха 200

Жертвите на тайфуна във Филипините надхвърлиха 200

Президентът отпуска 2 млрд.песос за възстановяване на опустошенията