Германски профсъюз призова железничарите да излязат на 50-часова стачка в началото на следващата седмица, за да подкрепят призивите си за повишаване на заплатите, свързано с инфлацията, информира Асошиейтед прес.

Синдикатът на железопътните работници (EVG) призова своите 230 000 членове да напуснат работа от 22:00 часа. в неделя вечерта до полунощ във вторник. Отказът ще засегне около 50 компании, които предоставят железопътни услуги.

Преговорите за заплащане между EVG и германските железопътни компании са в ход от февруари. Синдикатът иска увеличение от 12% на възнагражденията на своите членове.

Тази по-продължителна стачка увеличава значително натиска, тъй като работодателите не ни оставят друг избор, заяви Кристиан Лорох, водещият преговарящ на EVG.

Ръководителят на персонала на Deutsche Bahn Мартин Зайлер нарече стачката напълно неразумна. Вместо да търси компромиси, EVG иска да парализира страната за невероятните 50 часа. Милиони пътници няма да стигнат там, където искат, на училище, на работа, при своите близки, допълни той.

Стачката е третата организирана от железопътните работници тази година.

И жп работниците се включиха в стачката на летищата в Германия

И жп работниците се включиха в стачката на летищата в Германия

Отменени са много влакове, затворени са четири летища