Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел е новият външен министър на страната, съобщават Ройтерс и "Франс прес".

57-годишният зае поста след като отстъпи мястото на лидер в Социалдемократическата партия и кандидат в битката за канцлерския пост на парламентарния вот през септември на бившия шеф на Европейския парламент Мартин Шулц.

Габриел изтъкна, че ще напусне поста на икономически министър и ще поеме външното ведомство от Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква да стане президент на Германия през февруари.

Снимка 275632

Източник: ЕПА

Новата роля на Габриел като топ дипломат на Германия се приема с изненада.

Консервативният всекидневник "Ди Велт" определи хода като "шега" и изрази опасения, че Габриел ще стъпи на международната арена "като бик в стъкларски магазин".

Габриел призна отправяните по негов адрес критики на последната си пресконференция като икономически министър, но отбеляза, че е уверен, че може да се научи да говори "дипломатически немски" език.

Мисля, че ще мога да се въздържам от предизвикване на външнополитическа криза с думите си, каза той, който веднъж определи действията на Израел в окупираните територии като расова сегрегация.

Първият му голям тест ще е следващият месец, когато Германия ще домакинства срещата на външните министри от Г-20.

Междувременно стана ясно от вестник "Ханделсблат", че Габриел ще проведе разговори с администрацията на Доналд Тръмп в САЩ следващата седмица.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на правителствени източници, че социалдемократът ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и с бъдещия държавен секретар Рекс Тилърсън.

Източници разкриха, че Габриел ще пътува до Франция в събота за среща с френския си колега.