Четири българки продължават в битката за медалите на европейското първенство по борба, провеждащо се в Рим.

Миглена Селишка и Биляна Дудова ще се борят на полуфинал, а София Георгиева и Евелина Николова запазиха шансове за репешажи.

В категория до 50 килограма Селишка ще се изправи на полуфинал срещу Ксения Станкевич (Беларус), която българката победи на еврошампионата преди година с 11-4. Ако успее да повтори постижението, Селишка най-вероятно ще има шанс да вземе реванш срещу украинката Оксана Ливач, която я победи на финала в Румъния. Ливач обаче преди това има труден мач срещу бронзовата медалистка от еврошампионата преди две години - Милана Дадашева. На старта Селишка отнесе Емилия Будяну (Молдова) с 11-0.

Безупречно начало за Миглена Селишка на Евро 2020 по борба, прегази молдовка!

Безупречно начало за Миглена Селишка на Евро 2020 по борба, прегази молдовка!

11:0 за националката ни само за една част

Биляна Дудова стигна до полуфиналите при 59-килограмовите само с един мач. Носителката на три европейски титли в различни категории постигна много трудна победа с 4-2 срещу Елиф Яник (Турция), след като трябваше да прави обрат през втората част. По-късно днес Дудова ще се изправи срещу Любов Овчарова (Русия), който има евротитла и е действаща световна вицешампионка.

Евелина Николова ще има възможност да спечели втори пореден медал в категория до 55 килограма. Миналогодишната вицешампионка загуби с туш още на старта срещу ветеранката София Матсон (Швеция), която през дългата си кариера има четири европейски и една световна титла. По-късно днес тя среща Олга Хорошавцева, която е бронзова медалистка от последното световно първенство.

София Георгиева също има шанс за медал при 68-килограмовите, въпреки че отстъпи на Ханъм Велиева с 0-10 на старта. Рускинята се пребори за място на полуфиналите и ще срещне украинката Алла Черкасова, която е действаща европейска шампионка в категорията.

Мария Оряшкова отпадна от турнира при най-тежките. Тя загуби с 10-11 срещу италианката Елени Пьолай в много оспорван мач, а представителката на домакините отстъпи в схватка на четвъртфинала.

Загуба за София Георгиева на старта на Европейското първенство по борба

Загуба за София Георгиева на старта на Европейското първенство по борба

Тя даде последните две точки в заключителните две секунди на откриващата част от схватката