News.bg публикува мненията ви без редакция

При мизерния размер на детските в момента за много цигански семейства се е превърнало в професия раждането на деца.
Използват това, че отглеждат децата си при абсолютно мизерни условия, като влагат минимални суми за изхранването и обличането им.

Даже в по-грубия случай ги оставят за отглеждане в социални заведения. Даването на детски, сравними по размер с една заплата ще стимулира именно тази псевдопрофесия – “стоя си вкъщи и си гледам децата”.

И ще доведе до деквалифициране на майките им, които с две или с три деца ще имат по-голям интерес да са “майки”, вместо да си търсят работа, която неизбежно ще бъде относително нископлатена след дългогодишната пауза в кариерата.

Или казано направо – няма стимул да стане продавачка или шивачка, ако ще изкара повече пари като си стои в къщи.

Ще кажете – чудесно – майките ще раждат по три деца, ще си ги отглеждат и ще решим демографския проблем на страната. Не е така.

Демографският проблем не е толкова елементарен и не се изразява само в бройката на населението.

Много по-важно е качеството на това население. Няма никаква полза да се раждат маси, бедни, необразовани и без социален шанс деца, които на 18 години директно ще отидат на борсата.

Увеличаването на детските по предложения начин не помага за избягване на тази перспектива.

Като основен проблем виждам в предложените минимуми. Те са недостатъчни за качествено отглеждане на едно дете и прекалено големи – още повече биха стимулирали раждането на деца като поминък.