Президентът на Европейската организация на военните сдружения – Евромил Йенс Ротбьол ще препоръча на парламентарната Асамблея на НАТО, която ще се проведе в София през май, да бъдем поканени за пълноправни членове на Североатлантическите структури. Според него, поканата е "заслужена".

По време на едноседмичното си посещение в София Йенс Ротбьол се срещна с председателя на Парламентарната комисия по отбрана и сигурност Станимир Илчев, със секретаря на президента по военните въпроси – г-н Станчевски, с министъра на отбраната - Николай Свинаров, с началника на Генералния щаб на БА - ген.Михо Михов и с министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Българска офицерска легия (БОЛ) "Раковски "е пълноправен член на Евромил.

Основна цел на Евромил е да утвърди правото на сдружаване и правото на обединяване за всички европейски военнослужещи на действителна служба, съобщи още Ротбьол.

Според него, предстои сключване на Споразумение за сътрудничество между ГЩ на БА, Министерство на отбраната и БОЛ “Раковски”. То предвижда участие в органите за социално сътрудничество, провеждане на политика на европейско и евроатлантическо сътрудничество, реализиране на съвместни проекти.

Председателят на Българска офицерска легия “Раковски” ст.лейтенант .инж. Иван Милов и председателят на обединение "Промяна" – Димитър Диманов съобщиха пред медиите, че основният проблем на Легията в настоящия момент произтича от законовото ограничение на военнослужещите. БОЛ “Раковски” предлага в закона за армията, в чл.198 да бъде включена нова ал.5, която определя, че “Дейността на сдруженията в поделенията и звената на МО се регламентира със споразумение между Сдружението, Министерството на отбраната и Генералния щаб”.