духовници Всички, които са кръстени, да дойдат, решава се въпросът за разкола – това гласи SMS-ът, изпратен от Мирослав Севлиевски до колегите си НДСВ-депутати, преди гласуването на Закона за вероизповеданията.

Традиционното вероизповедание в България е източното православие. Това гласи текст от Закона за вероизповеданията, който се приема на второ четене в Народното събрание. С този текст се признава, че българската православна църква е единственият представител на източното православие. Тя се ръководи и представлява от български патриарх, който е Митрополит Софийски.

Този текст породи драматичен дебат в пленарна зала. От СДС заявиха, че това е намеса във вътрешните дела на православието. От ДПС казаха, че е недопустимо признаването на единствен патриарх.

Децата до 14-годишна възраст ще могат да участват в религиозна дейност, само с изричното съгласие на родителите си, записаха още депутатите. По време на гласуването парламентарните групи на СДС и ДПС напуснаха пленарната зала. Текстът бе гласуван от депутатите от Коалиция “За България” и НДСВ – 149 “за” и един “въздържал се”. Веднага след това от синята опозиция заявиха, че ще сезират Конституционния съд, след обнародването на закона в “Държавен вестник”.

Нито един депутат от НДСВ не взе думата по време на дебатите по оспорвания текст.