Министърът на външните работи министър Соломон Паси и посланикът на Руската федерация у нас Владимир Титов подписаха междуправителствена спогодба за взаимните пътувания на гражданите.

Този документ е резултат от съвместните усилия на българската и руската дипломация и е пряка последица от размразяването на българо-руските отношения. Това заяви пред агенция news.bg българският външен министър, след официалното подписване на спогодбата.

Визовата спогодба между България и Руската федерация предвижда процедурни и ценови облекчения за туристическите пътувания и за посещенията от хуманитарен характер, благоприятни визови условия за развитието на контактите в областта на бизнеса, значително подобряване на условията за издаване на визи за международните превозвачи, както и безплатни визи за участниците в мероприятия от областта на културата, образованието, науката и спорта, осъществявани на основата на междудържавни договори, и за деца до 16 годишна възраст. Безвизов режим се предвижда за краткосрочни посещения на приносителите на дипломатически и служебни паспорти, издавани от министерствата на външните работи, както и за морски и въздушни екипажи.

Визите за организирани туристи ще се издават без заплащане на такса за виза, ако има оформено по надлежния ред туристическо пътуване от страната, която изпраща туристите. На практика това означава заплащане само на такса от 23 долара за обработка на молба за виза. Такса за обработка и за визи за децата до 16 години не се заплаща.

При спешни случаи е предвидена ускорена процедура за издаване на визи в срок от 24 часа.

Значителни са облекченията по самото подаване на документите за виза, като например не се налага лично явяване на лицето, кандидатстващо за виза, опростен вариант на формуляр за попълване на първоначалните лични данни, минимален брой документи на чуждата и българската туристическа фирма, намиращи се в делови контакт и др.

За установяване на по-активни търговско-икономически отношения и гарантиране на държавните интереси в областта на туризма, се очаква да бъдат открити по идея на Министерството на икономиката нови консулски представителства на България на територията на Руската Федерация със седалища в Новосибирск, Екатеринбург, Сургут и Самара. В момента процесът по откриването им е в доста напреднала фаза, като и двете страни полагат необходимите усилия и разбиране.