СимеонПремиерът Симеон Сакскобургготски е посетил днес в болницата пребития Николай Петков. Това съобщи финансовият винистър Милен Велчев, който заедно с председателя на бюджетната комисия Иван Искров е пристигнал в министерството на вътрешните работи за разговор по случая с министър Петканов. Велчев също е посетил пострадалия и според него след месец и половина той ще може да ходи без патерици.

Началникът на отдел "Данъчни ревизии" в Главна данъчна дирекция Николай Петков е бил пребит тази нощ. Информацията е дал финансовият министър Милен Велчев преди началото на днешната среща с областните управители в Министерски съвет.

42-годишният Петков е настанен в болница "Царица Йоана", със счупен десен крак и скъсано сухожилие на левия.. Очаква се Велчев да направи изявление пред журналистите по случая след края на срещата си.

От пресцентъра на МВР допълват, че инцидентът е станал 30 минути след полунощ на бул. ”Янко Сакъзов”, а извършителите са били двама. Изключва се версията за грабеж, тъй като не са отнети пари и вещи на пострадалия.

ВелчевПо-късно министърът на финансите заяви, че ще настоява за законодателни промени, които да осигурят степен на защитеност на данъчните служители, с която се ползват и служителите на МВР. Милен Велчев каза това по повод побоя над Николай Петков.

Дълбоко съм възмутен от проявената жестокост спрямо Петков. Категорично заставам зад действията на Главна данъчна дирекция и ще настоявам МВР да разкрие извършителите на нападението и те да понесат цялата строгост на закона, заяви още Велчев.

Според него този инцидент е доказателство, че институциите са на прав път в борбата срещу сивата икономика и нелегалните доходи. Факт е, че напоследък във връзка със затегнатия данъчен контрол се увеличи съпротивата. Ние наистина очаквахме да се въздейства върху данъчните служители, но не очаквахме да се сблъскаме с такава бруталност, каза финансовият министър.

Велчев изрази опасенията си, че ще има и други инциденти, но те няма да спрат действията срещу сивата икономика и нелегалните доходи. Убеден съм, че мерките, които взимаме, са за доброто на България, подчерта финансовият министър.

ПоповЦелта на нападението над Петков е отмъщение заради работата му. Това каза пред журналисти директорът на Главна данъчна дирекция Николай Попов. Той допълни, че ударът срещу неговия колега е удар върху работата на цялата данъчна администрация. През последните две години има над 42 случая на побой и заплахи срещу данъчни инспектори, съобщи Попов. Той уточни, че Петков не участва пряко в ревизии и не работи по конкретни случаи. Задълженията му са свързани с това да определя по какви показатели да се прави дадена ревизия.

Главният данъчен директор е говорил с пострадалия си колега за последен път в 3.00 часа тази сутрин. Пред него Петков е заявил, че нападателите са били двама, облечени в тъмни дрехи. Той е бил пребит с метални тръби. В момента е настанен в травматологично отделение. Извършена му е една операция, днес предстои още една. Пострадалият е съобщил, че никога не е получавал заплахи за живота си.

Директорът на Главна данъчна дирекция заяви, че от началото на годината в страната са извършени 29 000 ревизии и затова към момента не може да се каже от коя бизнессфера идва ударът срещу главния ревизор в дирекцията. За мен в момента има отказ от правосъдие и ако не противодействаме, ни очаква данъчна демотивация, което ще се отрази негативно върху събираемостта на данъците, коментира Николай Попов.