присъда Върховният административен съд (ВАС) отмени решене на Съвета за електронни медии (СЕМ), което даваше право на радио- и телевизионните оператори да включват името на спонсора или търговската му марка в безплатно излъчвани в програмите съобщения и призиви за благотворителност, както и в съобщения за собствената им програма или допълнителните услуги, предлагани от тях.

Според съда жалбата на "Юниън телевижън" АД за противоречие на решението на СЕМ с материалния закон е основателна. ВАС цитира Разпоредба на Закона за радиото и телевизията, уреждаща начина и мястото за обявяване на името и/или търговската марка на спонсора в спонсорираното от него изцяло или отчасти предаване. Това става чрез споменаване, представяне или обозначаване по друг начин на името и/или марката само в началото или в края на предаването.

Съдът счита, че с обжалваното решение СЕМ на практика "препоръчва" на радио- и телевизионните оператори да заобикалят въведените от закона ограничения в режима на спонсорството и следва да бъде отменено.