България днес се прощава с нелепо загиналите седем деца при трагедията в столичната дискотека “Индиго”. Националните флагове на всички държавни институции са свалени наполовина в знак на съпричастност с мъката по без време отишлите си деца.

Столична община отмени за днес и утре всички коледни тържества, подобни действия се предприемат и от други градове в страната. В НДК всички празнични мероприятия, организирани от частни фирми са отменени, а концертите от програмата на Новогодишния музикален фестивал ще започват с едноминутно мълчание. На снощното откриване на фестивала, маестро Емил Табаков и Пловдивска филхармония посветиха първото изпълнение, което беше извън програмата, на паметта на загиналите деца, на техните близките и роднини.

Коледният концерт на Нов симфоничен оркестър изцяло беше в памет на децата, а в края диригентът Росен Миланов и оркестъра изпълниха Хорал от Бах. Електронните медии съобразяват и променят програмните си схеми в знак на съпричастност към трагедията.

Посолството ни в Москва днес е отворено са приемане на съболезнования.

Късно снощи руският президент Владимир Путин изпрати до Петър Стоянов съболезнователна телеграма.

“С прискърбие научих за случилата се вчера трагeдия в София, която отне живота на седемте млади хора.

Приемете, господин Президент, моите най-искрени съболезнования, които също бих искал да предам на роднините и близките на загиналите.” Това се казва в телеграмата на президента Путин, разпространена от прессекретариата на българския държавен глава.

В Москва българската колония отмени всички рождественски тържества, в знак на траур. В момента в московския храм “Св.Троица” отец Сергий започва отслужването на заупокойна молитва.