джамия Обновена джамия бе открита днес в родното село на Ахмед Доган и Касим Дал – Дръндар, Варненско, съобщава NEWSru. На откриването присъства главният мюфтия Селим Мехмед, депутатите от ДПС от Бургас и Добрич, областният управител на Варна Яни Янев, лидери на политически партии в морския град. Самият Ахмед Доган, който също бе поканен, не успя да дойде на откриването.

Джамията в село Дръндар е строена през 1870 г. в близост до две големи каменни чешми. Средства за основна реконструкция, която е извършена са осигурени от правителствената комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи със съдействие на областния управител и дирекция Гражданска защита. Усвоените средства са 40636 лева- за дренажни и корекционни работи, и 171574 лева- за реконструкция на джамията. Бизнесмени от Турция закупили фаянсови плочки, полилеи и обзавеждане.

В Дръндар живеят 230 души, всички - етнически турци, съобщи кметският наместник Зюмбюл Али.

Около 300 населени места все още се нуждаят от молитвени храмове, заяви главният мюфтия Селим Мехмед. В района на мюфтийството Добрич, което обхваща Варна Добрич и Силистра има 160 джамии, 140 от които функционира нормално. В България техният брой е 1400.

Само 80 000 са отпуснати за тази година от държавния бюджет, оплака се главният мюфтия. Имаме 1300 мюсюлмански настоятелства, а парите не са достатъчни дори осигуровки, посочи той.

m 600 000 лева са били средствата дадени на Светия синод, а 20 000 на евреите.