137 са регистрираните електромобили в София. Това обяви зам.-кметът по транспорта на столицата Евгени Крусев по време на изложение, на което беше представена за първи път зареждаща станция в София.

Електромобилите ползват данъчни облекчения и безплатно паркиране в иначе платените зони в центъра на София. Столицата е и първият град в България, където се експериментира с електрически автобус, при това успешно. Крусев обяви, че се очаква още един автобус да пристигне в София, за да се проверят и неговите качества и характеристики. По думите му това кореспондира с основната визия, а именно за изграждане на един зелен град.

Един пилотен автомобил се използва и от Столичния инспекторат.

В света има над 850 млн. движещи се автомобила. Електромобилите са 1 млн. Това обяви зам.-председателят на асоциацията на електромобилите Мартин Заимов. Той подчерта, че сме свикнали с конвенционалните автомобили, но като всяко нещо, произведено от индустрията, те имат и негативни страни – например промените в климата заради емисиите, болестите вследствие на лошия въздух и шумът.

Посетителите на днешното изложение ще могат да тестват основните модели електромобили в България.

Събрани са всички основни видове електромобили, които в момента са на пазара, коментира пред News.bg Константин Ненов, изпълнителен директор на фирмата, съорганизатор на изложението.

Той подчерта, че на изложението хората могат да видят и една от първите публични зарядни станции в България. Нашият план е до края на следващата година да имаме над 500 такива във всички основни населени места, обяви Ненов. Те ще бъдат позиционирани на основни пътни артерии, търговски обекти и т.н.

Фирмата, която Ненов представлява, предоставя електромобили под наем. Той сподели, че има огромен интерес за наемане на този превозно средство основно от фирми, които извършват интензивен градски пробег. Причината е, че им е по-изгодно, особено заради безплатното паркиране в София. Според Константин Ненов цената е достъпна, като варира от 750 до 1250 лева в зависимост от модела и някои други характеристики. Това е за месец до 5 години фиксирана цена, която включва всичко, поясни той.