Европейското подразделение на Honda показа снимките и изнесе техническата информация за новото поколение на Civic Type R. Красавецът ще направи своя публичен дебют по време на салона в Париж, а продажбите му ще започнат в началото на следващата година, съобщават от Автопрес 2001.

Новата Honda Civic Type-R ще се предлага в няколко различни модификации - от напълно оборудвана, до такава при която са отстранени всички ненужни за управлението аксесоари. "Разсъблечената" версия на автомобила ще бъде с 40 килограма по-лека от стандартния модел. Понижаването на теглото е резултат от премахването на аудиосистемата, таблата на багажника, голяма част от изолационните платна на двигателното отделение и др.

Honda Civic Type-R е оборудван с преработена версия на познатия двулитров DOHC i-VTEC двигател. Максималната му мощност е увеличена до 201 конски сили при 8000/мин. С негова помощ, автомобилът е в състояние да се ускори от 0 до 100 км/ч за 6.6 секунди и да развие максимална скорост от 235 км/ч.

Новата генерация на Honda Civic Type R разполага с напълно интегриран аеродинамичен пакет, който в комбинация с оптимизираното окачване, приближаването на автомобила към пътя с 15 мм и стандартните осемнадесетцолови седемспицови алуминиеви джанти, придават изключително излъчване на конструкцията.