10 съдебни състава са потвърдили, че ЛиЛана е усвоила незаконно евросредства, съобщиха от прокуратурата.

Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата. По същото дело А.Й. (нейна приятелка - б.р.), получила европейско финансиране за неговото разработване. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева.

Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване, уверяват от държавното обвинение.

По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват. За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Съдът пусна ЛиЛана под домашен арест

Съдът пусна ЛиЛана под домашен арест

Решението е окончателно

Това съобщи Специализираната прокуратура като отговор, във връзка с отправените днес от ефира на bTV твърдения на Лиляна Деянова, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация.

По-рано днес бившата певица ЛиЛана, съобщи че познавала Божков, но искала само съвет от него за неща, свързани с ТОЛ системата. Между нашите фирми няма нито една транзакция и никога не е имало. Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари, добави тя.

Припомняме на 6 август ЛиЛана бе пусната под домашен арест, след като месеци преди това певицата беше задържана в ареста с мотив, че има опасност да извърши ново престъпление. Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата заедно със съдружника си Мартин Георгиев отчитали като продаден създаден от тях софтуер. На практика обаче сделки нямало, твърди обвинението.

Спецсъдът остави ЛиЛана в ареста

Спецсъдът остави ЛиЛана в ареста

Мотивът е, че има опасност да извърши ново престъпление

Деянова заяви, че процесът срещу нея и Георгиев е репресия, както и че те са заложници, а не обвиняеми, а причина за разследването е подадения от нея и съдружника й сигнал за тол системата. Те продължават да твърдят, че това е най-голямата корупционна схема в държавата.