11 медици от Спешна помощ в Пазарджик са с коронавирус. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пазарджик.

Министърът все пак похвали организацията в областта.

"Впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всички служби работят в изключително добър синхрон. Заболелите медици в ЦСМП-Пазарджик вече са 11", обяви той, цитиран от Нова телевизия.

Министърът се срещна с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф, с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

"Натискът, който получаваме върху здравната система се дължи на елементарни действия от наша страна. Това са противоепидемичните мерки, които не изискват велики усилия. Тази наша отговорност е много голяма", каза Ангелов.

Той добави, че липсата на дисциплина и неизползването на дезинфектанти също е предпоставка за разпространяването на вируса.

По думите му нужни са близо 40 милиона лева до края на годината за медиците от Спешна помощ.

"Средствата ще бъда отделени от преструктуриране на европейски фондове, които са налични в България в момента. Хората на първа линия, които са в пряк контакт с пациентите, ще получат по 1000 лева", съобщи министърът.